Jure Grando (618)

Start: Kringa
Kraj staze: Kringa
Dužina: 27 km
Težina staze: srednja
Visinka razlika: 378 m
Najviša točka: 346 m
Najniža točka: 148 m
Trajanje: 2:30 h
Asfalt: 3 km
Makadam: 24 km

 

Jure Grando

 

Opis staze

 

Biciklistička kružna staza počinje u mjestu Kringa, duga je 27,7 km i ima 378 m ukupne visinske razlike. Zbog konfiguracije terena i tehničkih karakteristika staze, svrstavamo je u srednje teške staze, označene žutom bojom. Staza povezuje obronke Limske drage sa samim podnožjem doline kroz koju prolazi sve do skretanja prema Baratu te križanju s ostalim biciklističkim stazama, a vodi do mjesta Kanfanar.

Prvi dio staze vodi nas po uređenoj makadamskoj stazi (koja je ujedno i pješačka) te nakon otprilike 600 metara dolazimo do zahtjevnijeg spusta koji nas vodi direktno u podnožje drage. Nastavljamo vožnju po pretežito položenom terenu sa zemljanom podlogom i šumskim puteljcima, otprilike 7 kilometra sve do uspona koji nas širokim makadamskim putem, u dužini od 4,3 km, vodi do mjesta Barat. U predjelu Barata prolazimo dijelom šumskim i makadamskim putevima preko Rajkove Stancije na asfaltiranu lokalnu cestu Kringa – Radetići koju koristimo u dužini od 200 metara da bismo ponovno skrenuli na makadamski put koji vodi prema selu Hrvatini. U mjestu Hrvatini skrećemo kratkim dijelom na lokalnu prometnicu Kringa – Sv. Lovreč, koju napuštamo nakon 100 metara te se preko sela Gregorci i Pavletići šumskim i makadamskim putem krećemo prema Jelovcima te Piškovoj Stanciji, zatim prema Vitasima i Pajcima gdje ulaskom na makadamski put slijedi lagani uspon, dužine oko 2,5 kilometra do povratka u Kringu.

Staza prolazi kroz raznolike krajolike tipične za ovo područje Istre te se velikom većinom trase vozi putevima pokrivenima vegetacijom stoga je pogodna i za vožnju u ljetnim mjesecima. Koncipirana je tako da povezuje staze općina Kanfanar (271,273), Sv. Lovreč (616) i Tinjan (615) te na taj način unutrašnjost s obalom jer se staze Sv. Lovreča i Kanfanara povezuju sa stazama Rovinja (201) i Vrsara (174).