Staza vodopada (614)

+ 1

Start: Pazin
Kraj staze: Pazin
Dužina: 39 km
Težina staze: srednja
Visinka razlika: 860 m
Najviša točka: 438 m
Najniža točka: 123 m
Trajanje: 2:15 - 2:30 h
Asfalt: 38 km
Makadam: 1 km

 

Staza Vodopada 614

 

MTB verzija

Iz Pazina (Kaštel) mostom prelazimo Pazinsku jamu. Putem, uz ogradu tvornice Pazinka, vozimo prema kamenolomu gdje skrećemo desno, glavnom cestom do skretanja za Beram. Penjemo se u Beram. Vraćamo se istim putem pa prije glavne ceste skrećemo asfaltom desno - kroz dolinu uz Kirce, Čipre i Ladavce do kraja asfalta gdje se spuštamo bijelom cestom u Čerišnjevicu. Tu vozimo desno i dolazimo u Grdoselo. Kod crkve skrećemo lijevo te na kraju sela desnim putem, uz vinograd pa pored njiva i kroz šumu do drugog vinograda gdje se spuštamo do raskrsnice. Na raskrsnici nastavljamo ravno i dolazimo do slapa. Prelazimo potok pa na asfaltu vozimo lijevo sve do Kršikle. Na ulazu u mjesto produžimo na bijeli put kojim se uz Opatiju i Gržane dižemo do Frki. Nakon Podmeje se asfaltom vozimo do skretanja za Grimaldu. Iz Grimalde se istim putem vraćamo do prve raskrsnice gdje srednjim putem krećemo za Pagubice. Iz Pagubica nastavljamo lijevo asfaltom uzbrdo i stižemo u Cerovlje. Skrećemo u Zarečje pa prvim lijevim putem nakon crkvice dolazimo do vodopada. Prelazimo potok i asfaltom vozimo desno za Pazin.

 

Cestovna verzija

Iz Pazina se (Turistički ured) vozimo prema starom gradu, prolazimo uz Kaštel i mostom prelazimo Pazinsku jamu. Putem uz ogradu bivše tvornice Pazinka vozimo prema kamenolomu, gdje se na kružnom toku uključujemo na glavnu državnu cestu kojom vozimo desno u pravcu Poreča, sve do skretanja za Beram. Jedna cesta s tog skretanja vodi u Beram, a druga, kojom mi idemo, vodi kroz dolinu zapadno od Berma. Nakon sela Ladavci započinje strmi silazak do Čerišnjevice. U selu skrećemo desno te blagom uzbrdicom stižemo najprije u Grdoselo, a po završetku uspona dolazimo na raskrsnicu na kojoj skrećemo lijevo prema Kršikli i Grimaldi. Iz Grimalde se spuštamo do Pagubica pa uspinjemo do Cerovlja, odakle se lokalnom cestom vraćamo u Pazin.

 

Family verzija

Laganu verziju ove staze, pogodnu za početnike i obitelji, dobit ćete tako da nakon završetka dugog, ali blagog uspona od Grdosela prema Pazinu ne skrećete lijevo u dolinu Butonige prema Kršikli, već nastavite nizbrdicom glavnom cestom prema Pazinu preko zaseoka Dušani.