Crkva Majke Božje na Placu

+ 1

Kasnogotičku crkvicu Majke Božje, koja dominira Placom s desne strane zapadnih vratiju, sagradio je majstor Dento 1425. godine prema narudžbi mjesnog seljaka-plemića Petra Beračića. To svjedoči da je u srednjem vijeku u Gračišću postojao povlašteni stalež koji je imao novca za gradnju crkava, ali i profanih palača. U crkvi se cijelom dužinom istočnog zida proteže velika zidna slika Poklonstvo kraljeva iz istog razdoblja.

 


 

Legenda o nerotkinjama

Mnogi će se upitati što predstavljaju čavli zabijeni među blokove vanjskog zida te lijepe crkvice. Predaja kaže da su ih tijekom minulih vremena na Veliku Gospu zabijale nerotkinje u uvjerenju da će nakon toga milošću Božjom zanijeti.

Naime, u usmenoj je predaji sačuvana legenda o jednoj ženi koja je, u velikoj želji da zatrudni, jedne kolovoške noći na koljenima ophodala ulice Gračišća. Kako bi želja za njezinim potomstvom bila uslišena, morala je u noći uoči blagdana Vele Gospe puzati od gradskih vrata sve do crkvice svete Marije na Placu i po dolasku u zid zabiti čavao. Čavli se, kao što je prethodno rečeno, još uvijek mogu vidjeti, te se postavlja pitanje koliko je djece rođeno iz tih čavala i znaju li djeca koji je čavao njihov?

Župni ured Gračišće