Etnografski muzej Istre

Etnografski muzej Istre sadrži 7500 predmeta, u prvom redu tekstila, poljoprivrednog alata te predmeta iz svakodnevnog života istarskog sela s kraja XIX. i početka XX. stoljeća (lončarski, stolarski, kovački proizvodi kao i primjeri tradicionalnog rukotvorstva). Muzej ima i veću zbirku suvenira.

 

Sam je muzje smješten u prostore Pazinskog kaštela, u čijem su prizemlju smještene stolarska i kovačka radionica. U kovačkoj radionici može se vidjeti kovačka peć, razni alati i predmeti koje su izrađivali kovači.
Na drugom katu, osim stalnog postava, nalaze se i prostorije za povremene izložbe. Stalni postav daje prikaz tradicijske odjeće koje je nosilo hrvatsko stanovništvo iz svih krajeva Istre dok se u prostoriji koja slijedi nalaze primjeri iz Peroja (nošnja doseljenika iz Crmničke Nahije u Crnoj Gori) i iz Vodnjana (ženska talijanska nošnja). U posebnom prostoru smještena je tradicijska kuhinja s ognjištem, inventarom i posuđem.
Prostorije koje se nadovezuju na kuhinju prezentiraju tradicijsko gospodarstvo s poljoprivrednim alatima i predmetima vezanim uz proizvodnju vina i ulja u Istri.
Namjera muzeja je i u budućnosti sustavno sakupljati etnografsku građu, kako iz ruralne tako i iz urbane sredine.

 

Od 2017. uređen je novi dio stalnog postava koji sadrži predstavljanje Istre prvenstveno kao zemljopisne činjenice, te interpretacije različitih životnih situacija karakterističnih za sudbine ljudi u pojedinim krajevima Istre u posljednjih stotinjak godina. 2021. stalni je postav nadopunjen i proširen. 

Trg Istarskog razvoda 1, Pazin

10:00 - 18:00; ponedjeljkom zatvoreno / closed on Monday