Muzej grada Pazina

Muzej grada Pazina utemeljen je 1996. godine kao podružnica Narodnog sveučilišta u Pazinu, kasnije Pučkog otvorenog učilišta. S radom je započeo 1997. godine, a od 2008. godine djeluje kao samostalna ustanova. Zadaća muzeja je prikupljanje i čuvanje, prezentacija te stručna i znanstvena obrada kulturne, povijesne i umjetničke baštine središnje Istre te galerijska aktivnost. Stalnu izložbu čine četiri zbirke raznovrsne tematike.

 

Originalnom građom, replikama i fotoprilozima unutar muzeja prikazan je Pazin i okolica od prapovijesti do ranog srednjeg vijeka. Izložba govori o arheološkim nalazima i nalazištima Pazinštine od prapovijesti do ranoga srednjeg vijeka: Šublenti, Bermu, Brkaču, Frančinima, Sv. Tomi, Tinjanu, Kringi, Bazgaljima i Pupićinoj peći. 

 

Druga zbirka stalnog postava prikazuje Pazinski kaštel i bune kmetova 15. i 16. stoljeća, koje su od nedvojbenog značaja za Kaštel i arhitektonsku baštinu i u povijesnoj slici prostora. 

 

Potom je prikazana zbirka crkvenih zvona koja krase istarske zvonike i crkvice. Ona su često bila na meti ratnih sila te su trebala u Prvom i Drugom svjetskom ratu poslužiti kao sirovina za izradu oružja i municije. Stanovnici nekih istarskih mjesta, kao npr. Lindara, čak su tri puta u posljednjih stotinu godina sakupljali novac za nova zvona. Srećom, veliki dio njih je sačuvan i dopremljen u Pazinski kaštel te kasnije vraćen na zvonike. Izložena zvona su iz razdoblja gotike, renesanse i baroka, a jedno je iz 19. stoljeća. Većina je izrađena u radionicama venecijanskih majstora ljevača.

 

Posljednja, ali ne manje bitna zbirka stalnoga postava je izložba o životnom putu i djelu biskupa dr. Jurja Dobrile. Istarski je to biskup i preporoditelj rođen u Ježenju kraj Pazina, najznačajnija osoba Istre u 19. stoljeću.

 

Vrlo česte su i povremene izložbe razne tematike o kojima možete više pronaći na službenoj mrežnoj stranici Muzeja grada Pazina.

Muzej Grada Pazina

Trg Istarskog razvoda 1, Pazin

15.4.-14.10. 10:00-18:00, pon/Mon zatvoreno/closed; 01.07.-10.09. 10:00-18:00 pon-ned/Mon-Sun; 15.10.-14.04. pon/Mon zatvoreno/closed, uto-čet/Tue-Thu 10:00-15:00, pet/Fri 11:00-16:00, sub,ned/Sat, Sun 10:00-16:00