Zbirka Depiera

+ 1

Obilje značajnih artefakata iz prošlosti Tinjana i okolice

 

ZAVIČAJNA ZBIRKA ENRIKO DEPIERA U TINJANU

 

Tinjanska Zavičajna zbirka sadrži oko 5.000 predmeta etnografske, arhivske i kulturno-povijesne građe. Zbirku je osnovao Enriko Depiera, posljednji potomak ove imućne karnijske obitelji koja je u Tinjan doselila u 17. stoljeću.

Godine 2013. darovao je Zbirku lokalnoj zajednici i otada se za nju brine udruga Zavičajna zbirka Enriko Depiera (udruga ZZED). Udruga je otada, uz redovan rad na očuvanju i promociji predmeta, provela niz uspješnih projekata. Izdvojimo samo neke značajnije: akvizicijom je prikupljen fond osobnih predmeta pravnika i političara, sina Matka Brajše Rašana, Stojana Brajše; provedeno je arhivsko istraživanje te je izdana monografija o novootkrivenom fotografu Vittoriju Depieri, koji spada u red najznačajnijih fotografa rane faze pojavljivanja fotografa hobista u Istri.

 

Zavičajna zbirka Enriko Depiera krajem 2021. godine promijenila je adresu i smjestila se Kažamari, zgradi izgrađenoj 1552. godine, koja se nalazi tik uz župnu crkvu u starogradskoj jezgri Tinjana. Intenzivno se radilo na uređenju novog postava Zbirke, koji je svečano otvoren 24. travnja 2022. godine.

U novom postavu, osvježenom, muzeološki inovativnijem i prilagođenijem suvremenom domaćem i stranom posjetitelju, predstavljene su neke nove teme koje do sada nisu izlagane, dok su ostali predmeti privremeno smješteni u čuvaonicu koja se nalazi na katu zgrade. U novom se postavu može doživjeti urbani i ruralni način života i njihove različitosti, što je bila jedna od značajnih karakteristika Tinjana s kraja 19. i početka 20. stoljeća. Novi postav upoznaje nas i sa svećenikom Josefom Ptašinskom, koji je bilježio ruralne motive s kraja 19. stoljeća i prvi promovirao ideju o osnivanju Etnografskog muzeja u Istri što tada nažalost nije zaživjelo, no dio njegove ostavštine čuva se upravo u tinjanskoj Zbirci. Tu je i priča o Pobuni žena Tinjanštine iz 1931. godine, a kad smo kod snažnih žena, tu je i Lidvina Depiera kao prva voditeljica poštanskog ureda u Tinjanu (otvoren 1871.) i njezine rukom pisane kuharice koje danas predstavljaju bogat izvor za analizu povijesti prehrane tinjanskog kraja s početka 20. stoljeća. U novom postavu svoje mjesto su našli i biskup Juraj Dobrila, koji je upravo u ovoj zgradi proveo svoje prve učeničke dane (od 1820. do 1824.), te osnivač Zbirke, Enriko Depiera. Zasigurno najznačajniji predmeti Zbirke, najstarija fotografija u Istri i fond fotografa Vittoria Depiere, također se mogu razgledati u novom postavu.

Novi postav usmjeren na značajne ličnosti koje su rođene, živjele i/ili djelovale u Tinjanu (ali i Muntrilju, Kringi pa i Ježenju), te na teme od velike povijesne važnosti za ovo područje. Ovime je namjera predstaviti najznačajnije crtice iz povijesti ovog kraja svakom domaćem i stranom posjetitelju.

 

U sklopu novog postava nalazi se i Tinjanska butiga u kojoj posjetitelji mogu kupiti autorske suvenire koje izrađuju lokalni umjetnici, koje na ovaj način želimo podržati i promovirati.

 

Zavičajnu zbirku Tinjan možete posjetiti svakim danom uz prethodnu najavu. Ulaz je slobodan, a donacije su dobrodošle.

 

* Uređenje novog postava sufinancirano je sredstvima Općine Tinjan i vlastitim sredstvima udruge.