Cerovlje

Cerovlje, Draguć, Borut, Gologorica,

Paz, Pazinski Novaki, Grimalda, Pagubice

 

U nizu zanimljivih naziva kriju se povijesni gradići ovog kraja - mali veličinom i brojem stanovnika, ali osobiti po svojim prirodnim obilježjima i veliki po ulogama koje su im tijekom prošlosti nametnuli vladari. Neumorni stražari na nekadašnjim granicama između venecijanskih i austrijskih država, svjedoci su brojnih borbi i sukoba, ali i čuvari bogate ostavštine naroda i kultura utkane kroz stoljeća.

Područje je to zelenih brda i plodnih dolina, bogato šumama i mirisnim livadama. Ovdje se s brežuljaka nude prekrasni vidikovci na očuvane krajolike i netaknutu prirodu, vinograde, maslinike i voćnjake, a iz povijesne škrinje otkrivaju nevjerojatne priče. I dok vas vijugave cestice budu vodile do crkvica, kaštela ili mjesta s ponudom autentičnih jela i proizvoda,  otkrivat ćete zašto je ovaj kraj pravi predstavnik brdovite, izvorne Istre!

 

 

Cerovlje

Središnje mjesto ove zanimljive općine naraslo je na važnom prometnom pravcu koji je spajao Istru s nekadašnjom Liburnijom. Naselje je ovdje postojalo već u 13. stoljeću, no poseban značaj dobiva 1876. godine izgradnjom željezničke pruge od Divače do Pule kada dobiva crpnu stanicu za parne lokomotive koje su se punile vodom i ugljenom. Crkvica sv. Trojstva potječe iz 15. stoljeća, dok je župna crkva Uznesenja Bl. Djevice Marije sagrađena u 19. stoljeću. U Cerovlju se održava i vesela karnevalska tradicija kada se, početkom godine, ovdje susreću šarene povorke maškaranih grupa iz središnje Istre.

 

 

Kašteli i dvorci

Do središta nekadašnje Pazinske knežije iz smjera Učke dolazilo se preko Boljunskog polja, na čijem je rubu, na uzvisini iznad mjesta Paz na strateškom položaju, sagrađen kaštel. Odavdje se prostire zadivljujući pogled na Boljunsko polje i visoku Učku.

Danas je sačuvan manji dio ove, nekad moćne utvrde. Vrijedi prošetati i do grobljanske crkvice sv. Vida koja krije freske majstora Alberta iz Kostanza iz 1461. godine.

 

Nedaleko Paza nekadašnji su vladari ovog područja, članovi obitelj Barbo za koju se vežu i  neke jezive legende, 1529. sagradili Kaštel Possert, danas atraktivno izletište i predivan vidikovac.

 

Belaj, prekrasni ladanjski dvorac, barokna graditeljska baština, sadrži i vinski podrum te štalu, a u prizemlju se nalazi kapela  sv. Henrika. Ovdje danas u restoranu i vinoteci dvorca, možete uživati u ponudi autohtonih jela i vinima iz okolnih vinograda.

Jugozapadno od Belaja nalaze se ostaci još jednog „kamenog stražara“ ovog područja, kule/kaštela na lokalitetu kojim je razasuto desetak sela i zaselaka zajedničkog imena Gradinje.

 

 

Pazinski Novaki

Vozite li se cestom Pazin – Cerovlje proći ćete ovim mjestom i ugledati crkvicu iz 15. stoljeća posvećenu sv. Roku, zaštitniku od kuge, a s druge strane župnu crkvu sv. Mihovila arkanđela sa zvonikom. Nedaleko Pazinskih Novaka nalaze se ribom najbogatije vode u središnjoj Istri. No, ribolov ne mora biti jedini razlog posjeta, Bare Cerovlje odlična su kulisa za šetnju ili piknik u zelenom. 

 

 

 

 

Više o Cerovlju pronađite na službenim stranicama Općine Cerovlje. 

Preuzmi brošuru

+ 10

Istraži okolicu