Cerovlje

Središte prostrane općine Cerovlje istoimeno je naselje. Općina je to koja se proteže brežuljkastim krajolikom sjeveroistočno od Pazina, a u svom sastavu ima brojne zaseoke i nekoliko većih ruralnih naselja: Borut, Draguć, Grimaldu, Gologoricu, Paz i Pazinske Novake. Takva su prirodna obilježja uzrok svih posebnosti ovog područja, kako kroz povijest, tako i danas. Nepristupačnost i izoliranost bili su razlog slabog ili nikakvog utjecaja Rima na ovaj daleki kutak vlastite provincije.

 

Neprohodne gudure na istoku, ojačane pažljivo raspoređenim obrambenim utvrdama (Gradina, Paz, Šabec, kasnije Belaj, Posrt) u srednjem su vijeku činile neosvojivu granicu kojom je istarski markgrof  štitio područje svoje vlasti, s Boljunom, Lupoglavom, Ročem, Črnim i Belim gradom na sjeveru te Letajem, Barbanom, Rakljem i Sutivancem na jugu. Sporo dopiranje svih mijena moderne civilizacije u zabačena sela koja sve do nedavno nisu imala ni kvalitetne prometnice, utjecalo je na depopulaciju i potpuno napuštanje nekih naselja. Ipak, utjecalo je i na očuvanje brojnih etnoloških posebnosti i načina života koji je u drugim krajevima Istre već odavno postao prošlost. Ako tražite pravu ruralnu Istru, tu ste.

 

Cerovlje je općinsko središte nastalo na važnom prometnom pravcu ceste koja je povezivala Istru i Rijeku, a još je veći značaj dobilo 1876. izgradnjom željezničke pruge Divača – Pula. Naselje je na mjestu današnjeg postojalo već u 13. stoljeću, za vrijeme vladavine akvilejskih patrijarha. Međutim prvi se put izrijekom, kao Cerovlje, spominje 1325. u Istarskom razvodu, a u Urbaru pazinske grofovije iz 1498. nalazimo ga kao Czerolach.

 

Više o Cerovlju pronađite na službenim stranicama Općine Cerovlje. 

Preuzmi brošuru

+ 1

Istraži okolicu