Lupoglav

Lupoglav nadohvat oblaka

 

Tik do najviših dijelova Istre uz Učku i Ćićariju, jedinstveni planinski lanac kojim se ovaj najveći hrvatski poluotok na svojem sjeveroistočnom dijelu naslanja na susjednu primorsku regiju, potražite Lupoglav. Smješten u sigurnom zaklonu ovih istarskih „divova“, na nekadašnjem važnom strateškom osmatračkom položaju, danas je Lupoglav raj za poklonike outdoor aktivnosti, planinare, penjače i sve zaljubljenike pustolovina na otvorenom. Ovdje će uživati i svi oni koji žele istraživati nedovoljno poznatu povijest i kulturnu ostavštinu ovoga kraja bezvremenske ljepote, a zavodljivi oblici i netaknuta snaga prirode očarat će svakog posjetitelja!

 

Naselje Lupoglav od davnina prometno zauzima vrlo povoljan položaj. Nekada je bilo važno križanje starih puteva, a smatra se da je već oko 1000. godine na tom mjestu postojala utvrda iz koje su se mogli kontrolirati  trgovački putevi koji su onuda prolazili. Danas ćete ovdje pronaći cestovne pravce koji spajaju Istarsku županiju s ostatkom Hrvatske i  željezničko čvorište kojim prolazi  pruga Pula – Ljubljana. Od davnina se ljudi ovog područja bave stočarstvom, a ta se tradicija u manjoj mjeri još uvijek čuva pa su pašnjaci sa stokom i dalje čest prizor u ovom prekrasnom kraju ispod planinskih obronaka.

 

Kašteli Mahrenfels i Brigido

Stari je srednjovjekovni Lupoglav, zabilježen kao Mahrenfels (njem. utvrđena stijena), bio smješten na nepristupačnom brijegu podno litica Učke, točnije iznad današnjeg groblja Gorenje Vasi s crkvicom BDM od Krunice. Zbog strateškog položaja predstavljao je „čuvara prijelaza“ preko Učke. Mijenjao je brojne vlasnike, no tek je Pompeo Brigido imao snage za radikalni korak napuštanja srednjovjekovnog kaštela Mahrenfels. Godine 1643. gradi novu rezidenciju, dvorac Brigido, koji više izgleda poput gospodarske zgrade, a čiji se ostaci danas nalaze istočno od željezničke stanice.

Preuzmi brošuru

Istraži okolicu