Pazin

Pazin, grad nad ponorom

 

U srcu Istre, ponosno uzdignut na rubu strmoglave litice, smjestio se Pazin. Tek naizgled miran i pomalo usnuo, ovaj će vas povijesni grad iznenaditi pričama iz svoje burne prošlosti, bogatstvom kulturnog nasljeđa i ljepotama netaknute prirode koja ga okružuje, ali i izvornim proizvodima koje ćete pronaći u ovdašnjim domaćinstvima. Smješten na atraktivnim putovima, grad je kroz burna stoljeća ratova i borbi za prevlast opstao ponosan.

 

Danas administrativno središte Istarske županije, Pazin je svoje ljepote, običaje i tradiciju utkao u srdačno gostoprimstvo za suvremene putnike. Oni će ovdje pronaći oazu spokoja, mirise i izvorne okuse ukusnih zalogaja, bogatu kulturnu baštinu, koja je dokaz nevjerojatnih povijesnih zbivanja i nekadašnje važne uloge ovog područja za cijelu Istru te nesvakidašnje atrakcije i pregršt neobičnih doživljaja.

 

Za Pazin ćete često čuti priče o specifičnoj klimi i – magli. Ako se zateknete u Pazinu u zimskim mjesecima, možete osjetiti pomalo mistični osjećaj koji vas obuzima dok šećete njegovim, maglom obavijenim ulicama.

 

 

 

Znamenitosti srca Istre

 

Priču o Pazinu započinjemo Pazinskom jamom, dubokim ponorom u zelenom srcu Istre. Prirodna je to atrakcija stvorena čudnovatom igrom prirode, uz čiji su rub nekadašnji žitelji sagradili grad-utvrdu.

Njena posebnost nadahnula je mnoge - Jules Verne ovdje je smjestio zaplet romana Mathias Sandorf, a legende kažu i da je poslužila kao inspiracija za opis ulaza u Pakao u Danteovoj Božanstvenoj komediji.

Pazinski ponor osebujan je prirodni fenomen koji predstavlja najljepši primjer specifične evolucije krške hidrografije i morfologije u Istri te je zaštićen kao značajni krajobraz. Ipak, njegovu pravu veličinu moguće je spoznati samo uživo.

 

Slikoviti ponor možete posjetiti uz sigurnu pratnju speleologa u uzbudljivoj trosatnoj speleoavanturi,  prošetati podno litica kroz bujnu vegetaciju poučno-pješačkom stazom, a ljubitelji adrenalina mogu se odvažiti na nezaboravan adrenalinski spust zip-lineom. Ukoliko se samo želite diviti ovoj prirodnoj atrakciji, najljepše ćete ju zapamtiti i fotografirati s mosta Vršić ili sa photopointa podno terase hotela Lovac.

 

Pazinski kaštel, najveća i najbolje sačuvana istarska srednjovjekovna utvrda, sagrađen je na vapnenačkom brežuljku iznad Pazinske jame. Spominje se već 983. godine kao Castrum Pisinum, a po utvrdi je i grad, koji se oko nje razvijao, dobivao ime: Pisin, Pasino, Mitterburg, Pasina, Pisinum i Castello Montecuccoli. Kroz svoju burnu prošlost služio je kao obrambena utvrda raznim vladarima, ali je imao i stambenu namjenu. U njemu su danas smješteni Muzej grada Pazina i Etnografski muzej Istre, koji čuvaju vrijednu kulturnu i povijesnu baštinu istarskog poluotoka.

 

 

U starom dijelu grada nalazi se Državni arhiv, koji je po svojoj građi jedan od najbogatijih u Hrvatskoj, a u njegovoj neposrednoj blizini smjestio se i Franjevački samostan, koji posjeduje najstariju sačuvanu knjižnicu u Istri. Samostan danas čini jedinstven kompleks s kasnogotičkom crkvom Pohođenja Blažene Djevice Marije iz 15. stoljeća, u kojoj se nalazi kasnogotički prezbiterij po uzoru na Župnu crkvu sv. Nikole. Zanimljivo je i da Pazinski franjevci kao svoj najveći blagdan slave „Rim“ ili Porcijunkulu - 02. kolovoza, dan koji se s vremenom pretvorio u najveću gradsku godišnju proslavu. Šetnjom prema centru možete posjetiti i Župnu crkvu sv. Nikole, koja krije fantastičan ciklus zidnog slikarstva te neuobičajen zvjezdasti gotički svod u središnjem polju iz 1456. godine, ukrašen freskom sv. Mihovila, scenama postanka svijeta i borbom dobrih i palih anđela. Pazinski zvonik visok 45 metara sagrađen je nešto kasnije, 1705. godine.

Središte današnjeg kulturnog i društvenog života Pazina je zgrada Spomen doma, koja se nalazi u samome centru, a otvorena je u rujnu 1981., kao simbol sjedinjenja i slobode, nakon što je Istra pripojena matici zemlji. Uz posjet Spomen domu, nezaobilazna je šetnja šetalištem Pazinske gimnazije, čiji je stoljetni drvored najraskošnija izgleda u jesen. Posjetite li Pazin prvog utorka u mjesecu, primijetit ćete kako šetalište postaje scena za Pazinski samanj, najveći tradicionalni mjesečni sajam u Istri, koji je svoju dozvolu za održavanje dobio još davne 1539. godine.

 

Preuzmi brošuru

Istraži okolicu